Friday, August 26, 2016

Heart of Chocolate: Chocolates Mariño (Carballo)



Se ides a Carballo, na rúa Valle Inclán, onde se cruza coa Cervantes, vedes este edificio que fai esquina e que pasaría facilmente desapercibido se non fose por un aroma irresistible que vos obrigará a deter os vosos pasos. Trátase de Chocolates Mariño, unha fábrica de chocolate artesanal (das poucas que quedan) que leva xa unha boa andadura, pois foi fundada no 1927.

Severino Mariño na súa fermosa tenda
Entras e déixaste levar polas sensacións olfactivas: O ineludible aroma envolvente do chocolate que funciona coma a mellor estratexia de marketing posible. Nin carteis publicitarios nin sinais de neón, non en vano din os expertos que o 90% do que "saboreamos" chéganos en realidade a través do nariz, de forma directa cando ulimos; e indirecta a través do que se chama retro-olfacto, cando mastigamos e expulsamos aire cargado cos compoñentes aromáticos do que estamos a comer.

De seguido, virá o choque visual, pois xunto coas perfectamente aliñadas tabletas e saquiños de chocolate, hai... candeas! Estraña combinación - ou non, un chocolate á luz das velas tampouco está mal.  Se preguntades a Severino e Teresa, donos do negocio, explicaranvos que o herdaron do pai de Severino, José Mariño, que era orixinalmente cereiro pero despois comezou co chocolate, no ano 1927. Eran anos nos que o chocolate era un luxo e só se vendía aos "señores", en palabras da parella, e de feito José ía polas vilas coa súa pedra e a rebola. Poñía na pedra os grans de cacao e ía dándolle coa rebola engadíndolle o azucre para ir amasando e facer as libras que lle encargaban en cada casa.

Pregúntolle a Severino polas fábricas de chocolate en Galicia e dime que antes había moitas máis, dúas ou tres en Santiago e máis en Coruña. Patri Fernández dicíame onte, cando lle comentei a visita, que efectivamente o "chocolate de cascarillas" foi moi popular, e que aos habitantes da Coruña se lles chamaba "cascarillas" ou "cascarilleiros" pola súa afición ao consumo deste tipo de chocolate. Hoxe en día desas chocolateiras só queda a Express (1929), que ten ese nome en referencia ao tren express nocturno que unía  Madrid con Galicia. 

Pero volvamos a Chocolates Mariño. Que opinades dos envoltorios? Son preciosos! "Seguen mantendo o deseño orixinal- continúa explicando Severino, - empregando o que se chamou "etiquetado a la gallega".


E preguntarédesvos cal é a diferencia entre o envoltorio vermello e o azul, como fixen eu. Pois velaquí a resposta.


Pero levando tanto tempo traballando co chocolate coma rutina, xa o deben ter aburrido, non creo que coman moito, non? Teresa explica que para nada. Seguen tomando unha cunca pola mañá e outra á noite. Ela con leite e el con auga. Interesante! E cal é mellor para facer con auga? Pois coma co café, se o tomas só e sen azucre é que che gusta de verdade. O mesmo pasa co chocolate, daquela é mellor empregar o azul, que só ten azucre e cacao. 



Saio da tenda feliz coas miñas tabletas e aínda que estamos en pleno mes de agosto o día neboado preséntase ideal para probar este chocolate aromático e artesanal. Vouno facer con auga, o que era o almorzo da miña nai de pequena. Abro o envoltorio e... 


... marabilla! A cociña imprégnase de dozura e calidez en canto parto as onzas, medrando en intensidade ao irse derretendo na auga.



Velaquí o resultado final. Festa de escuma e aromas. Acórdome de Severino e Teresa. Son feiticeiros habelenciosos. Enganáronme. Non me venderon chocolate: "Colleron a alborada, botáronlle un chisco de rocío, cubrírona de chocolate, e cun milagre ou dous... mesturados con amor, fixeron que o mundo saiba... Mmmmmm".




No comments:

Post a Comment